Breakdance în loc de squash la OH. Scandal sau decizie de înțeles?

Breakdance în loc de squash la OH. Scandal sau decizie de înțeles?

Ei se așteptau să joace in sfărșit pentru medalia olimpică. Că vor trăi în satul olimpic. Că sub cinci cercuri își vor auzi imnul său. Dar se pare că cei mai buni jucători de squash din lume sunt zdrobiți. În locul sportului lor, Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 ar trebui să fie înlocuit cu breakdance. “Catastrofa, neînțelegere, scandal, batjocură”.Toate acestea de la squashiști  se îndreaptă acum către Comitetul Olimpic Internațional.

De mult timp, squashiștii încercă să se implementeze în familia olimpică. Printre sporturile în care la fiecare patru ani se oficiază cele mai bune dintre cele mai bune glorii eterne şi recompense goase. Au făcut multe pentru asta. Ei au lansat campanii, petiții, educație.

Și anul aceasta sa părut că va ieși în sfârșit. Sperand ca Comitetul Internațional Olimpic va confirma faptul că medaliile olimpice vor fi date în squash pentru prima dată la Paris în 2024.

“Noi credem cu adevărat că squash-ul se poate integra între sporturile olimpice la un cost minim. Terenul nostru de sticlă ar aduce multe emoții și acțiuni spectaculoase în locurile renumite ale orașului gazduit “, a declarat Federația Mondială de Squash WSF.

În plus, a fost destul de probabil ca, după ce a debutat cu karate un an la Tokyo în premieră, va fi ratată în Paris. Această șansă era cu adevărat enormă. Apoi, mai mult sau mai puțin, pe 21 februarie, a dispărut. BBC din Britania a afirmat că squashul, la fel si snookerul sau șahul, a eșuat. În schimb, îl vor înlocui cu breakdance.

O săptămână mai târziu, a fost organizat paradoxal în Chicago cel mai profitabil campionat mondial la squash.Cei mai buni jucători din lume au jucat aici pentru un milion de dolari.

“Și am avut sentimente amestecate acolo. Din punct de vedere financiar a fost bine, dar in acelaşi timp toţi discutau, că Jocurile Olimpice nu vor fi„ a declarat secretarul general al Asociației Cehe Tomas Forter. “Toată lumea dadea din cap, nimeni nu înțelegea. A fost o campanie care a durat mai mult de un an, costând o mulțime de bani și respectând regulile MOV. În cele din urmă, nici nu s-a decis dupa ei, ceea ce este scandalos “.Întreaga lume de squash este in plină frustrare.

Filme de la Marvel la OH? 

“Este o veste proastă pentru sportul nostru și pentru sportivii noștri. Avem câțiva jucători promițători care ar avea cu siguranță șansa de a se califica la Jocurile Olimpice. Dar Comitetul Olimpic a ales să aleagă un sport care probabil are un potențial comercial și o suprapunere politică. Trebuie să o respectăm “, a declarat Tomáš Cvikl, președintele asociației de squash din Cehia.

Asociația sa a condus campania crowdfunding  “Squash la Jocurile Olimpice”. În ea au dorit să sublinieze faptul că acest sport popular în continuare lipseşte la cele mai prestigioase acțiuni. Aproximativ 171.000 de coroane au fost colectate în timpul evenimentului in aproximativ o săptămănă.

“Am donat  toate finanţele finale la Federația Mondială de Squash, care încearcă să ne împingă în Jocurile Olimpice de mult timp”, a spus Cvikl.

Dar, probabil, nu a ajutat.

În loc de squash, ei spun că preferă skateboarding, alpinism sportiv și surfing – sport care a avut premiera în cadrul celor cinci cercuri Tokyo, precum și breakdance.

“Legendarul britanic de squash, Nick Matthew, a spus că ar fi trebuit să se ia măsuri legale împotriva MOV”, spune Daniel Mekbib, campionul de anul trecut al republicii. “Am prieteni care fac breakdance și, de asemenea, au fost șocați. Nici măcar nu știau că cineva încearcă să-și împingă sportul în Jocurile Olimpice. Nu merită, nu înțelege. În cele din urmă a primit un sport care nici măcar nu are o asociație, o federație. Este mai bine să renunţi la  Jocurile Olimpice, să nu-i lingi în fund tot timpul “.

Frustrarea din eventuala absență la Jocurile Olimpice este evidentă jucătorilor de squash din Cehia.

“Este un dezastru. Dacă organizatorii susțin că breakdance-ul va atrage mai mulți oameni spre televizor, atunci să introducă direct şi X-Factor sau America are Talent. Nu este un sport … este o batjocură. În scurt timp la Jocurile Olimpice o sa fie si Cosplay și Filme de la Marvel”, spune Martin Švec, cehul nr. 1.

Potrivit Asociației de Squash din Cehia, MOV este cel care a împins brekdance-ul in Jocurile Olimpice

“Știm că organizatorii francezi au dorit să includă sportul nostru. În plus, președintele federației franceze de squash cunoaște bine delegații olimpici. Din păcate, nu sa întâmplat. Un impact negativ este si asupra squash-ului cehesc” spune Cvikl.”Ca parte a programelor de subvenționare, sporturile olimpice sunt favorizate, ceea ce mă deranjează tot timpul. In același timp, ne-am dovedit că suntem de succes și că avem o bună colaborare cu tinerii”.

În întreaga lume, squashul este jucat în 185 de țări din întreaga lume, pe 50.000 de terenuri. Numai în Republica Cehă 700.000 de persoane o interpretează în mod recreativ, dintre care 4000 sunt înregistrați. Si aia a fost prea puțin.

“Ce pot să spun, pentru a evita ca omul sa nu faca rușinea familiei? Până când as spune că a fost un pic ticnit MOV-ul”, a spus la conferința de presă emotionat Cvikl.”Am auzit că Franța, ca țară organizatoare și reprezentanții acesteia, care au dreptul de a alege anumite sporturi, nu au primit acest drept. MOV a venit și s-a pronunțat asupra sportului. Dacă este adevărat, este inacceptabil și scandalos. A fost suficient să spuneti că nu avem șansa și noi nu nu ne-am mai stradui si nu am mai fi cheltuit atatia bani pe care squash-ul nu le are”.

Ar fi ajutat Macron?

Chiar asa a fost ?

Pe de altă parte, nu este o alegere ușor de înțeles atunci când este deosebit de populară în Franța și Paris decât în squash?

“Cumnata mea Camille (Serme, a patra jucatoare din lume) a fost fata intregii campanii. Și a ajuns vestea la ea faptul că președintele Emmanuel Macron însuși și-a dorit ca breakdance sa faca parte a jocurilor “, recunoaște cehoaica numărul unu Anna Serme, care locuiește în Franța. “Nu știu dacă este adevărat, dar nici nu m-ar surprinde. Motivul este că persoanele de clasă inferioară care trăiesc în jurul marilor orașe si se dedica acestei discipline, sa se poata impune și să-și schimbe situatia vieții sale ”

Desigur, politica joacă un rol major în alegerea sporturilor olimpice. Dar, de asemenea, ratingurile care au scăzut în ultimii ani.

Conform cercetărilor facute de compania Ad Age, interesul spectatorilor pentru Jocurile Olimpice de la Rio a scăzut cu 15% față de cel din Londra.

Și asta vrea Parisul să schimbe.Vrea să aducă tinerii înapoi la jocurile cu cele cinci cercuri.

“De la început am vrut jocuri în care surprinderea a jucat un rol important. De aceea am decis să oferim o șansă sportului care este destinat tinerilor. Suntem siguri că skateboardingul, alpinismul, surfingul și breakdance vor contribui si ele”, a declarat Tony Estanguet, președintele comitetului organizator.

Când breakdance a apărut anul trecut pentru prima oară în Buenos Aires la Jocurile Olimpice de Vară de Tineret, dupa opinia CBS, 90 000 de persoane le-au vizitat in fiecare zi. De aceea probabil francezii vor decide in modul in care vor decide. 

Vestul sălbatic plin de dans

Și cum va arată o asemenea competiție de breakdance?

De fapt, la fel ca atunci când acest dans a fost creat pe străzile New York-ului Bronx în anii 1970.

În mare parte, este un sport fără reguli.Vestul sălbatic plin de dans și trucuri și desigur pericol. Doar patru la sută din dansatorii amatori recunosc că nu au fost niciodată răniti. Ceilalți au trait tot felul de fracturi de mână, încheieturi, comotie ceerebrala…

La Jocurile Olimpice probabil ar lupta doi dansatori între ei în mai multe runde. În acest fel, ambii ar încerca să scoata in evidenta ce ar fi mai bun din ei pentru a face jurații prezenți mai impresionați decât adversarii lor. Cine reuseste, avanseaza.

Tocmai această bătălie a doi dansatori atrage fani.

“Este o onoare incredibilă și un privilegiu. Este prima dată când o disciplină de dans este luată în considerare pentru Jocurile Olimpice “, spune președintele Federației Mondiale a Dansului, Shawn Taye. 

În plus, francezii, împreună cu americanii, sunt printre cei mai buni din lume în această disciplină. Organizatorii jocurilor promit astfel un posibil succes al reprezentanților locali. Aprobarea temporară pentru a include breakdance-ul între sporturile olimpice urmează să fie acordată de MOV în iunie. Confirmarea finală ar trebui să apară în luna decembrie.

Va veni oare?

Sau se vor bucura în cele din urmă squashiști?

 

 

Autor: Matěj Tomíček

SHARE
Previous articlePOVESTEA COMPANIEI OLIVER