Faceti cunostinta cu Amr Mansi – omul din spatele El Gouna

În această săptămână, atenţia celor din lumea squash-ului se îndreaptă către staţiunea de la Marea Roşie, El Gouna, din Egipt, care devine gazda Campionatului Mondial Feminin susţinut de Orascom Development şi El Gouna International, în ceea ce se anunţă a fi un festival al squash-ului în staţiunea idilică de coastă.
Iar omul care a adus squash-ul în regiune este fostul jucător PSA World Tour, Amr Mansi, care, după un nou început cu probleme, în 2010, a făcut ca El Gouna sa fie sinonim cu sqaush-ul.

Și revista Squash Player a discutat recent cu vizionarul egiptean pentru a afla mai multe despre omul care face ca totul sa devină posibil…

Amr El Mansi prezintă viziunea sa asupra squash-ului în Egipt.

Amr El Mansi, fondatorul El Gouna Open, turneul inovator, pacificator, oferind un model pentru un viitor egiptean mai sigur, își amintește cum, cu ceva timp în urmă, era subiectul de glumă al oamenilor.

Cariera de joc a lui Amr l-a adus doar în top 50 și nu mai departe, lăsându-l fără bani și fără calificare, dar cu multa ambiție. O combinaţie care îi făcea pe mulţi oameni să râdă.
De fapt, viziunea sa a avut o valoare mult dincolo de domeniul squash-ului. Căuta noi oportunități pentru jucătorii din Egipt să cunoască succesul pe țărmurile natale, dar era, totodată, un antidot pentru pagubele economice provocate de terorism asupra turismului.

Cu toate acestea, l-a lăsat transformat pe Amr în subiect de satiră. Încercarea de a gasi un sprijin financiar pentru a realiza aceste lucruri necesita un anumit grad de deschidere, care însă, reprezenta o țintă ușoară pentru limbile ascuțite.

„Îmi amintesc când mă gândeam cum să realizez acest vis“, a declarat el celor de la Squash Player. „Întreaga comunitate de squash obişnuia să facă glume pe seama mea. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că nimic nu e imposibil”.

El a reuşit prin recunoașterea potențialului imens al unei conexiuni între trei lucruri – o oază de paradis creată de deșert în El Gouna, auto-izolarea ferită de primejdii în această stațiune de la Marea Roșie și reputația mondială în continuă creştere a jucătorilor sublimi de squash din Egipt.

Această conexiune a adus obstacole înfricoșătoare care au făurit noi calități în el, dar era un proces dureros. „Am avut cel mai greu moment din viața înainte de turneul din 2010,“ recunoaste Amr. „Eram atât de neliniştit, nu puteam dormi. Era un lucru foarte important pentru mine. Nu aveam nici certificările internaţionale, nu aveam nimic.“

În cele din urmă, Amr a primit un sprijin limitat, dar care i-a schimbat viaţa, de la Samih Sawiris, președintele Orascom, un conglomerat evaluat la mai multe zeci de miliarde de dolari. Deţinea, de asemenea, cerescul El Gouna și un turneu de squash în zonă, lucruri de care Amr știa ca vor portretiza Egiptul într-o lumină orbitoare, liniștitoare.

„Nu mi s-a acordat sprijinul deplin“, a declarat Amr pentru Egipt Daily News. „A trebuit să lupt pentru finanțare, pentru că eram tânăr și oamenii nu credeau ca sunt suficient de serios să organizez un turneu”.
Dar fostul jucator a vorbit pozitiv despre încrederea condiționată acordată de familia Sawiris. „Ei au fost primii care au crezut în acest vis şi mi-au dat oportunitatea de a-l îndeplini“, a recunoscut Amr.
A fost doar un succes parțial la început. Open-ul inaugural El Gouna din 2010 a fost bine primit, dar a reprezentat un eșec financiar. Amr a iesit în minus cu 300.000 de lire egiptene (aproximativ 20.000 £), dar, în curând, şi-a dat seama că plusurile aduse de evenimentul organizat au compensate pierderile.
„A fost o mare realizare sa spun că am contribuit la ceea ce s-a întamplat“, a declarat el celor de la Squash Player. „Cel mai important lucru a fost că turneul a avut loc.“ La doar 27 de ani, Emr crease o platformă. Data viitoare va fi diferit.

Într-adevăr, a fost, dar nu cum era de așteptat. Protestatarii s-au adunat în Piața Tahrir din Cairo, revoltandu-se împotriva sărăciei și a corupției și astfel, au pus capăt guvernării președintelui Mubarak. Acest fapt a distrus şi planurile pentru Open-ul El Gouna din 2011.

Dar în anul următor, suportul acordat de familia Samih a crescut și Amr a luat un avânt serios. „Ne-am asumat riscuri; situația politică nu era prea optimistă“, a comentat el. „Dar chiar și în zilele cele mai rele, am fost în siguranţă, pentru că eram departe (de Cairo).“

De data aceasta, Open-ul El Gouna a oferit premii în bani de 115.000 $, ceea ce l-a consacrat ca fiind nu numai unul dintre cele mai bogate 10 evenimente sportive din Egipt, dar, de asemenea, primul turneu sportiv internațional al țării, de la revoluție.
Politica a adus din nou segregare, atunci când Gruparea Musulmană a fost răsturnată de armată, împiedicând organizarea turneului din 2013, iar, pentru un timp, au existat îndoieli şi cu privire la anul 2014.
„A fost nevoie de multa încredere și dăruire pentru a-l aduce la viaţă,“ subliniază Amr. Dar, ajutat de Naguib Sawiris, fratele mai mare din familie, care a oferit 25.000 $ în plus câștigătorului categoriei masculine, turneul a continuat să crească.

Privind înapoi, lui Amr i se pare totul extraordinar. El a devenit fondator al companiei I-Events, a creat unul dintre cele mai frumoase turnee din lume, a făcut posibile noi succese egiptene și a înălțat imaginea unei întregi națiuni. „Totul a fost ireal“, a declarat Emr.
Acum, Naguib susține următorul pas înainte, Campionatul Mondial feminin, cu premii in valoare de 165,000 $, pus în scenă alături de Open-ul masculin El Gouna, în aprilie și difuzat pe mai mult de 30 de canale de televiziune.
Acesta poate produce prima femeie din Egipt care devine campioană mondială pe teren propriu. Şi pe cât de îndoielnic putea părea omul de care toţi râdeau, atât de real se va desfăşura totul.