Scrisoare catre un tanar sportiv

“Realitatea este ca nu iti vei realiza niciodata intregul potential daca nu reusesti sa stapanesti acest lucru.”

Draga sportiv,

As vrea sa impartasesc cu tine ceea ce imi doresc sa-mi fi spus mie cineva atunci cand eram tanar si faceam sport.
Adevarul este, fie ca iti place sau nu, ca nu vei juca bine sau asa cum iti doresti de fiecare data cand intri pe teren. Uneori nu vei castiga chiar daca joci la nivelul tau maxim.

Realitatea este aceasta:

Vei avea mai multe zile cand NU vei juca asa cum iti doresti. Unul din motivele pentru care sportivii se demoralizeaza este ca asteptarile lor sunt prea inalte si ca vor sa joace “cum stiu/pot ei mai bine” de fiecare data cand intra in competitie. Adevarul este ca acest lucru este imposibil.

Poate ca suna negativist, dar aceasta este realitatea. Intotdeauna trebuie sa astepti tot ce e mai bun de la tine insuti (sa ai incredere), sa dai tot ce ai mai bun, dar sa fii pregatit sa gestionezi modul in care gandesti atunci cand nu joci asa cum ti-ai dori. Lucrurile nu merg intotdeauna conform planului. Nu poti sa controlezi acest lucru. Dar poti sa controlezi modul in care reactionezi.

Sportivii extraordinari sunt extraordinari nu pentru ca sunt perfecti, ci pentru isi accepta greselile. Stiu cum sa le gestioneze mai bine. De asemenea, sunt consecventi in obiceiuri si rutine. Acesta este motivul pentru care au castigat printre cele mai importante meciuri sau turnee jucand la un nivel departe de maximul lor.

Am citit o data acest citat si mi-a ramas in minte: “In miezul luptei (competitiei), nu te ridici la nivelul tau, ci te cobori la obiceiurile pe care ti le-ai creat in antrenamente.” Imi place acest citat pentru ca este adevarat. Ca antrenor al sportivilor de performanta, le reamintesc constant sportivilor cu care lucrez ca, atunci cand esti sub presiune, devii suma obiceiurilor tale. Asa ca ar fi bine sa fie obiceiuri bune!

“In miezul luptei (competitiei), nu te ridici la nivelul tau, ci te cobori la obiceiurile pe care ti le-ai creat in antrenamente.”

Tocmai am citit un articol despre Gaston Gaudio, fost campion de tenis la Roland Garros. El a spus: “De cele mai multe ori nu joci asa cum iti doresti, lucrurile nu merg in directia pe care o vrei, asa ca trebuie sa stii sa gestionezi acea situatie.” Cuvantul cheie: “gestionezi” (managementul atitudinii mentale)

Acum multi ani cand locuiam in Africa de Sud, am lucrat cu Graeme Smith, fost capitan al echipei sud-africane de cricket. El mi-a spus: “Stiu ca nu voi juca asa cum imi doresc de fiecare data, dar pot sa controlez cum ma gandesc la asta.”

Starul NBA Lebron James zicea ca e imposibil sa joci 80 si ceva de meciuri pe sezon si sa te astepti sa joci la capacitate maxima de fiecare data. Ce conteaza insa este ca dau tot ce pot in fiecare meci, si muncesc din greu. Unii jucatori pun o presiune imensa pe ei insisi gandindu-se ca pot juca extraordinar in fiecare zi. E imposibil!

Bunul meu prieten si antrenorul Mariei Sharapova, Sven Groenveld, spunea: “Pentru a castiga un Grand Slam (7 meciuri) este imposibil sa joci minunat fiecare meci. Trebuie sa te astepti ca vor fi si meciuri mai putin grozave pe parcurs.”

Un alt client de-al meu, triplul campion mondial la squash Ramy Ashour, a participat la Campionatul Mondial din 2014 stiind bine ca nu este la 100% capacitate, dupa ce lipsise din circuit timp de 8 luni din cauza unei accidentari. Am tinut legatura telefonica dupa fiecare meci, si imi povestea simplu: “Am reusit sa trec mai departe, chiar daca nu joc cel mai bun squash al meu, dar tot ce conteaza este ca a fost suficient de bine pentru azi, ca sa joc maine din nou.” Acesta este lucrul pe care il intelege un castigator si un campion. Mergi mai departe!

Din experienta mea lucrand cu sportivi de toate nivelele, am obsevat ca aceia cu personalitati perfectioniste sunt de cele mai multe ori cei care isi pun singuri bete in roate fiindca nu pot accepta ca nu joaca la nivelul pe care si-l doresc. Ajung sa le scape totul printre degete din cauza frustrarii ca nu joaca atat de bine precum isi doresc.

Mai jos sunt 5 lucruri pe care le face un sportiv de succes:

  1. Accepta ca nu vor juca la nivelul lor maxim de fiecare data cand intra pe teren.
  2. Inteleg ca succesul consta in controlul consecvent al obiceiurilor, emotiilor si atitudinii mentale.
  3. Inteleg ca pentru ca sa castige in zilele lor “proaste”, trebuie sa dea tot ce pot in momentul acela si sa creada ca pot castiga meciul.
  4. Inteleg ca uneori implicarea in meci le permite sa treaca peste gandurile negative si sa se concentreze pe ceea ce conteaza.
  5. Nu isi distrug sansele sa castige sau sa joace mai bine (chiar si atunci cand joaca prost) lasand atitudinea negativa sa le stea in drum. Continua sa lupte pana la final.

Accepta ca nu vei juca extraordinar de fiecare data cand joci si tine minte: “Nu te ridici la nivelul tau, ci te cobori la nivelul obiceiurilor pe care ti le-ai creat in timpul antrenamentelor.”

Tinere sportiv, vreau sa retii inca un lucru: Ceea ce faci sau rezultatele tale nu te definesc pe tine. Te defineste persoana care devii si modul in care gestionezi calatoria.

Mult succes.

Allistair McCaw